Afdrukken
Details: Hoofdcategorie: Mariniers Categorie: Artikelen Mariniers | Gepubliceerd: 23 februari 2014

 

Allard Wagemaker Promotie


Zie ook:  "De tijd moet rijp zijn". In Mare, 25 oktober 2012


Opleidingen en functies
Kolonel der mariniers  Dr. Drs. Allard Jacobus Emile (Allard) Wagemaker MA werd in 1962 geboren in Renkum. Hij studeerde van 1983 tot 1988 aan het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder, waar hij in 1986 zijn officiersdiploma behaalde en in 1988 afstudeerde in Internationale Veiligheidsstudies (IVS). KMA 013
 
Na diverse operationele plaatsingen en inzet in Angola was hij van 1992 tot 1994 twee jaar actief in de functie van uitwisselingsofficier bij het Amerikaanse Korps Mariniers (USMC).
 
Parallel aan een volledige operationele carrière, waarbij hij zich specialiseerde in onder meer berg- en koudweer-acties en in meer specialistische operaties (Nederlands en Engels commando, HALO en HAHO parachutist, vuursteun, amfibische operaties), volgde Wagemaker een volledige academische loopbaan.
 
In 1996 verkreeg hij zijn Master of Arts (krijgswetenschappen) aan de American Military University in Manassas (VA). Voor zijn prestaties ontving hij de (prestigieuze) Outstanding Student Award van de (landelijke) Distance Education and Training Council.
 
In 2004 behaalde Wagemaker een doctoraal geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en in 2006 zijn doctoraal politicologie aan de Universiteit van Leiden.
 
Wagemaker vervolgde nu zijn educatie met een postdoctorale leergang didactiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de postdoctorale opleiding tot academisch onderzoeker aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam (NIG). Van 2003 tot 2011 was hij werkzaam als universitair (hoofd)docent aan de Koninklijke Militaire Academie en het Koninklijk Instituut voor de Marine. Gedurende deze periode volgde hij een internship aan de Canadese Defensie Academie (Kingston, in 2008) en nam hij (in 2006 en 2009) tevens deel aan de ISAF-missie in Afghanistan.
 
Daarnaast was Wagemaker  van 1996 tot 2013 redacteur van het Marineblad, van 2003 tot 2013 redacteur van de Militaire Spectator en van 2003 tot 2013 bestuurslid van de Netherlands Intelligence Studies Association en participeerde in meerdere academische onderzoeksgroepen. In 2016 nam hij deel aan de cursus Chinees Veiligheidsbeleid aan de PLA-universiteit te Beijing (China).
 
Missies naar Angola, Bosnië-Herzegovina en Afghanistan 
Wagemaker nam aan diverse missies deel, waaronder die in Angola (UNAVEM II, 1991-1992), Bosnië-Herzegovina (UNPROFOR-MNB/RRF en IFOR, 1995) en Afghanistan (ISAF, 2006 en 2009). Afgh 027 Straatbeelden Kabul IMG 8190
 
In Angola werkte hij in het Regional HQ-East (operatieofficier) en een guerrillakamp van UNITA. 
 
In Bosnië was Wagemaker actief alls Liaison officier voor de Multi-Nationale Brigade en de Rapid Reaction Force op HQ-UNPROFOR (Sarajevo) en als zodanig direct betrokken bij de operatie Deliberate Force en de (militaire) voorbereiding van het Dayton Vredesproces.
 
Tijdens de ISAF-missie in Afghanistan in 2006  werkte Wagemaker als Chef Staf van het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) in Baghlan en in 2009 was hij in functie als military assistant  van de Director Stability op HQ-ISAF (Kabul).
 
Wetenschappelijke promotie 
Wagemaker promoveerde op 25 oktober 2012 aan de Universiteit van Leiden op de dissertatie: Afghanistan, 2001-2011. Gewapende interventie en staatsvorming in een fragiele staat
 
Proefschrift wagemakerHet voor zijn promotie benodigde onderzoek deed hij onder meer tijdens zijn uitzendingen naar Afghanistan. Daarnaast reisde hij diverse keren  voor academisch veldonderzoek (2005-2008) af naar Bosnië, Irak en Afghanistan.
 
Zijn promotie werd begeleid door Prof. Dr.Ir. J.J.C. Voorhoeve (promotor) en Prof. Dr. J.G. Siccama (co-promotor).
 
Het uitgangspunt van het proefschrift van Wagemaker was de vraag hoe militaire successen tijdens vredesprocessen geconsolideerd kunnen worden.
 
Meest recente activiteiten 
Wagemaker werkte van 2012-2013 als senior beleidsmedewerker (plannen) op het Ministerie van Defensie. Hij werd in augustus 2013 benoemd tot defensie attaché voor Centraal- en Zuid Azië (geaccrediteerd voor India, Sri Lanka, Thailand, Myanmar, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië en via zijn deputy defense attaches voor Afghanistan en Pakistan).
 
Wagemaker was vervolgens actief als defensie attache vanuit New Delhi, India (2013-2017) en begon in 2018 aan een nieuwe functie, namelijk die van Universitair Hoofddocent (krijgswetenschappen) aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie te Breda.