• Vestingartillerie

  • Zr.Ms Celebes in gevecht met een Kota Mara (1859)

  • Zr Ms Karel Doorman en Zr Ms Willem vd Zaan

  • Neptunusdiploma

  • Citadel van Antwerpen

  • Lanciers de la Garde Imperiale (Hollanders)

Diploma van Neptunus.2


Zie ook het fotoalbum met onder meer foto's van ridder Militaire Willemsorde J.F. van Dulm (Hr. Ms. O21)


Wanneer de soldaten per troepenschip werden overgevaren naar Nederlands-Indië dan kregen zij, als zij de Evenaar waren gepasseerd, het zogenaamde "Diploma van Neptunus" overhandigd.Neptunusdiploma Dit document was een teken dat de betreffende persoon was voorgesteld aan de zeegod van die naam.

Voordat men in aanmerking kwam voor de overhandiging van het Diploma diende de ontvanger allerhande rituelen, zoals het ingesmeerd worden met groene zeep of een onderdompeling in een modderbad, te ondergaan.  Dit werd gezien als een offer dat aan de zeegod geschonken diende te worRuben Vreeswijk Certificaat Neptunusden. Het diploma zelf werd uiteindelijk afgegeven door de Evenaar Controledienst.

 Een groot aantal van deze diploma's is bewaard gebleven, zoals hierboven die van Gerard van der Lee (opgemaakt aan boord van de Waterman, 21 december 1948) en de oorkonde van Herman Bierman (opgemaakt aan boord van Hr. Ms. Johan van Oldenbarneveldt, 4 juni 1947), die u eveneens hier kunt bezichtigen. Ook heden ten dage kan men nog het Diploma van Neptunus verdienen. Een recent voorbeeld, van Marinier Ruben Vreeswijk (opgemaakt aan boord van Hr. Ms. Rotterdam, 28 september 2012), ziet u hierboven.


Neptunus 006Neptunus 005

 

 

 

 

 

 


[ Terug

f t