Keller emotioneel


Onderstaand gesprek met Indië- en Koreaveteraan Bo Keller  vond in de zomer van 2015 op Bronbeek plaats. Keller werkte gedurende langere tijd als gids daar. In deze periode woonde hij in het huisje dat zich bij de ingangspoort bevindt.

Nederland en Bronbeek gaan en gingen slecht om met mannen die alles voor hun land hebben gegeven. Klik deze link om het het gesprek te bekijken.

 


Bo Keller: "Ik kwam uit militaire dienst en toen werd er verteld dat ik mij moest melden bij de Indonesische ambassade voor terugzending naar Indonesië. Omdat ik geen Nederlander was. Medailles Ik wist het maar ik dacht: de Nederlanders zijn het vergeten. Na die tijd.

Maar blijkbaar hebben ze hier ... zoveel jaar na dato  was het nog bekend. Ik heb heel veel ellende gehad. Ik moest mij melden bij de Vreemdelingendienst. En uit balorigheid heb ik geweigerd mijn uniform uit te trekken en had al mijn medailles op.

En zo gekleed heb Vulnuratus nec victus ik mij elke zaterdag toendertijd gemeld bij de Vreemdelingendienst. Bij de commissaris De Hollander in Middelburg.

Gelukkig was er een persoon die voor mij opkwam. Het heeft wel een tijdje geduurd. Maar mijn commandant zei tegen mij: "Als je niet direct Nederlander wordt dan word je teruggestuurd." Die man is voor mij opgekomen. Heeft een brief opgesteld naar Hare Majesteit de Koningin. 

En toen werd ik Nederlander. Dus als er dan toch iemand moet zijn die iets tegen de Nederlandse staat moet hebben dan ben ik het. Maar zo ben ik niet. Voor mij geldt alleen: het is geschiedenis voor mij. Het is ook een gesloten boek eigenlijk.

Maar het komt wel af en toe naar boven als ik zulke acties (expositie Birma-spoorlijn op Bronbeek) zie. En daar wou ik het bij laten."

f t

Login