• Vestingartillerie

  • Zr.Ms Celebes in gevecht met een Kota Mara (1859)

  • Zr Ms Karel Doorman en Zr Ms Willem vd Zaan

  • Neptunusdiploma

  • Citadel van Antwerpen

  • Lanciers de la Garde Imperiale (Hollanders)

Kroon. GuusInleiding

August Hendrik Christiaan (Guus) Kroon (geboren op 7 juni 1926 en overleden te Muiderberg op 15 september 2013) kwam in oktober 1946 op voor militaire dienst in Schalkhaar, waar hij onder meer werd opgeleid voor het leggen van radioverbindingen. Half december 1946 werd hij overgeplaatst naar de Boreelkazerne in Deventer en in februari 1947 naar de kaderschool in Harderwijk.

Eind april werd hij geplaatst te Weert en ingedeeld bij de stormpioniers (mijnen leggen en opruimen). In augustus werd Kroon bevorderd tot sergeant en opgAan boord van de Zuiderkruiseleid tot sluipschutter.  Hij vertrok op 17 december 1947 met de Zuiderkruis naar Indië, waar hij te Semarang aan land werd gezet.

Verrichtingen in Indië

 Kroon werd met een vrachtauto van de Aan- en Afvoer Troepen (AAT) naar Salatiga gebracht, waar hij oefenpatrouilles moest lopen. Half februari kreeg hij een aanvullende opleiding aan de KNIL-school te Semarang en werd op zijn verzoek als fourier ingezet.  Dat was gedurende een tijd dat de spanning steeds hoger opliep door voortdurende schendingen van de demarcatielijn.

Op 16 december 1948 werden alle troepen van de buitenposten teruggehaald naar Salatiga en op 20 december begon de opmars naar Djokja en werd, onder veel moeilijkheden, verder getrokken naar Magelang.  Tijdens een voedseltransport vond een luitenant de dood toen hij met zijn carrier op een mijn liep.

Overige activiteiten

Half januari 1949 verhuisde Kroon met zijn troep naar Sentolo, waar de taak bestond uit het bewaken van de hangbrug over de kali Progo. Tijdens patrouilles werden diverse manschappeGuus Kroon2n van Kroons groep dodelijk getroffen en kwam zijn kapitein (waarschijnlijk kapitein Henk Klooster, afkomstig uit Groningen, gesneuveld op 25 februari op de veldpost te Semarang) om het leven.

Tijdens een nieuwe aanval op het kampement werd dit volkomen omsingeld en moest luchtsteun worden aangevraagd; zes spitfires wisten met mitrailleurs en bommen de omgeving te zuiveren.  Op 16 maart 1949 werd Kroons groep afgelost en kreeg als taak in de omgeving van Klaten drie posten te bezetten. Ook hier sneuvelden door vijandelijke acties een aantal leden van Kroons troep. Trekbom de vrije pers 25 mei 1949 Een pantserauto van een voedselconvooi stopte op de plaats van een trekbom, waardoor acht inzittenden en Kroons slapie uit Schalkhaar sergeant F. Timmerman werden gedood.  

Laatste periode

Op 25 juni 1949 werd het gebied overgedragen aan de Republiek Indonesië en vijf dagen later belandde Kroon in Salatiga, waarna hij overgeplaatst werd naar Klaten; ook hier vonden beschietingen plaats, waarbij meerdere malen slachtoffers vielen aan Nederlandse zijde.

Voor Kroon volgde nog een overplaatsing naar Japara, waarna hij op 19 december 1949 naar Ungaran gestuurd werd en pas op 7 april 1950 vertrok hij met de Nelly naar Nederland.

Latere loopbaan

Terug in Nederland ging Kroon bij Van Houten werken. Wij ontmoetten hem en zijn zoon tijdens Bussum Bridgehead 2013. Helaas ging het niet zo goed met Kroon, die na het overlijden van zijn echtgenote, ondanks de goede zorgen van zijn zoon, in verzorgingshuis Florisberg in Muiderberg moest worden  opgenomen. Hij overleed in de maand september van 2013.

Kroon tijdens BB2013Spelevaren aan het strand tijdens een vrij  uurtjeNaar huis schrijven

 

 

 

  


Bronvermelding

  • 1995. Guus Kroon. Muidenaren overzee. Uitgave: Historisch Archief Muiden
  • Interviews met vader en zoon Kroon tijdens Bussum Bridgehead 2013

 

f t